Juryrapport – Clubfotograaf 2017 / 2018

Het was best een klus, want ik wilde het naar eer en geweten doen.
Door de originele inzendingen ben ik een aantal malen heen geweest en uiteindelijk heb ik een eerste selectie gemaakt.
Daarna de volgende dag ben ik begonnen om deze selectie door te lopen en heel zorgvuldig te kijken, dat is zeker een 5 tal keren gebeurd voordat ik overging naar selectie nr. 2.
Selectie nummer 2 heb ik een paar dagen laten bezinken, en daarna is de definitieve selectie gekomen.Probleem is dat er geen vast onderwerp is dus ik moest duidelijk kiezen welke beelden mij naar mijn mening de beste waren.
 • De twee eervolle vermeldingen zijn duidelijk geen foto’s die in het voorbijgaan zijn gemaakt hier is over nagedacht en de fotografen zijn heel specifiek bezig geweest om het beeld te maken.
  Naar mijn mening zou je dit conceptueel kunnen noemen.


 • De tweede prijs is een foto die spontaan lijkt gemaakt maar heeft een zeer grote zeggingskracht, scherp in de voorgrond en een prachtige bokeh in de achtergrond.
  Je zou kunnen debatteren over het paaltje aan de linkerkant, maar op de een of andere manier hoort het erbij en kadert de foto in net als de bruine voorgrond en de bladeren aan de rechterkant. Mooie aantrekkelijke foto.
 • De eerste prijs valt vooral op door de compositie.
  Heel knap bestaand uit een rechthoek, horizontalen, verticalen, diagonalen, prachtige toepassing van het licht op het water en wat dan de strakke compositie doorbreekt is de vogel tussen de palen.
  Dat stoort zeker niet integendeel als hij er niet zou zijn zou je hem missen.
  Een beeld opgebouwd uit eenvoudige componenten.
  Naar mijn mening de verdiende winnaar.
  Proficiat.
De totale inzending vind ik van een goede kwaliteit en ik vind dat de groep erg goed bezig is.

Wel een klein puntje van kritiek er zitten een paar foto’s in de inzending, die zover zijn doorbewerkt dat het meer op een zandstrand dan op een foto lijkt, dat is jammer en naar mijn menig niet nodig.
Ik denk dat de originelen best wel mooi zijn.

Zeist 13 juni 2017

Dick van Groningen Schinkel